Svenska köttbullar till amerikanerna

Följa äldsta flickan till skolan, köra minstingen till Daycare, vinka glatt till vakten som stoppar trafiken när skolbarn ska korsa vägen. Hämta äldsta flickan, hjälpa till med läxor, leka med mjukisdjur och hämta minstingen. Detta är en vanlig arbetsdag för mig. Vad som skiljer just denna dag från andra, var att jag införde hemlagade köttbullar, potatismos och gräddsås, och inte nog med det, barnen älskade det:D Ja har aldrig sett dem äta så mycket! Jag tror att lite riktig mat gjorde barnen gott, de har vart så goa och snälla hela kvällen. 

Ett smakprov från helgens bravader

Jag och Malin, en annan svensk au pair

Vilken helg:D

Jag har haft en underbar helg, det är så mycket som har hänt så att det inte ens går att skriva ner. I fredags tog jag tunnelbanan till Valnut Creek för att äta middag med två andra au pairer, ena från Columbia och den andra från Österike. Två trevliga tjejer, så det blev en lyckad middag och vi har redan planer tillsammans för nästa vecka. Efter middagen dök den ena tjejens dejt upp, tillsammans med bror, och erbjöd oss en guidning i deras cab runt om i staden. Då fick jag verkligen känslan av California here I come:)

I lördags var det utgång i city som stod på schemat. Jag hade fått kontakt med några andra svenska au pairer som bjöd in mig. Förfesten hölls i down town så jag var tvungen att ta ”streetcar” dit (de skramlande spårvagnarna som förlorar elen var 5’e sekund).  När jag klev av i området ”Castro” var det som om jag hade kommit till en ”pride-festival”, alla gay människor samlade på ett och samma ställe, med de mest häpnandes väckande utstyrsel man kan tänka sig. San Francisco by night är något alldeles extra, är man inte intresserad av att springa runt på en massa klubbar och barer så kan man alltid bara gå ut och få en gratis show. Efter mitt lilla nöje att kolla på folk kom jag äntligen fram till festen. För en sekund trodde jag att jag var tillbaka i Sverige när jag klev in, bara svenskar, men sen såg jag det stora glasfönstret med utsikt över city. Förfesten var verkligen toppen, jag har träffat så mycket nya människor. Runt midnatt tog vi en taxi till ett ställe som hette Rouge, ena tjejen kände vakterna så det blev VIP. Väl inne leddes vi till ett VIP bord med gratis dricka. Så med andra ord, jag hade en toppen ”första utgång i city”.

Efter fyra timmars sömn, gick jag upp, pigg och alert, för att följa med värdfamiljen på en dagstripp norr om San Francisco. Söndagens utflykt var till värd-mammans väninna och hennes barn, och tillsammans besökte vi ”Fogfestival”, en festival som arrangeras årligen för att fira den alltid tjocka dimman i området… Welcome to America! Notis! Valde fish&chips till lunch när jag var på festivalen. Det är tredje gången jag äter det, och varje gång när jag tar första tuggan kommer jag på att jag inte ens gillar fish&chips. När ska jag lära mig?


Snart helg!!

Snart är det helg och en vecka har åter gått. I helgen har min värd-mamma ordnat ett pizza party för mig, och bjudit in andra au-pairer. Tyvärr är vi inte särskilt många au pairer från den organisationen jag åker med. Så vi blir nog bara några stycken. Men det är tanken som räknas:) Imorgon kväll ska jag dessutom ut och äta middag med två andra au pairer, ser jag fram emot. Dags att hämta den äldsta flickan, see you!


Små ting som förgyller vardagen

Jag blir ständigt påmind om att jag befinner mig i ett nytt främmande land. Igår kväll såg jag en livslevande Kolibri utanför mitt fönster. Citroner, fikon, vindruvor, tvättbjörnar och nu en kolibri. 
Idag fixade jag mitt "security card", jag var tvungen att ta "Highway" till ett ställe utanför Oakland. Femfilig väg åt båda hållen, mycket trafik och galna förare. Bilar slängde sig hit och dit, filer uppkom medan andra försvann. När jag var klar med mitt "security card" åkte jag till ett "mal" (shoppingcentrum) och shoppa lite små saker. Innan jag åkte hem stannade jag även till på ett fint kafé/ lunchservering och beställde in en kaffe. De hade en fin uteservering som jag satte mig på och läste min nya bok. När jag väl skulle betala för min kaffe kom en trevlig servitris fram och började prata med mig. Hon tyckte jag hade en mysig accent på min engelska, så jag berätta att jag var från Sverige och var här som au pair. Det slutade med att hon bjöd mig på kaffet:) Jag blir så glad av sådana små saker, det förgyller verkligen vardagen:)

En intressant helg

I lördags tog vi bilen och åkte inåt i landet. Inlandet i Kalifornien är otroligt vackert-  höga gula berg, vingårdar och växtlighet som jag tidigare inte sett. Syftet med resan var att träffa några av familjens vänner över en picknick i en av Kaliforniens regionalparker. Så nu har jag fått testa på det amerikanska "hiking" livet, även om inte vi övernatta så fick jag känslan av det ändå. Flera av familjens vänner stannade kvar över natten och tältade. Andra familjer fiskade, kom med stora hus-bilar, grillade mm. Efter vår gemensamma picknick gick vi till en sjö där vi badade, en stor badplats med badvakter á la Bay Watch:P (...nja, kanske inte riktigt) I allafall blev det en heldag i bergen. 

Idag fick jag träffa mammans pappa för första gången, han tog med oss ut på en kinesisk brunch. Det går till så att servitörerna går runt med vagnar mellan borden och så får man peka på det man vill ha. Efter vi hade fått in några olika byttor med mat frågade "morfadern" om jag vill ha, något som först såg ut som nått grilljerat, men som visade sig vara kycklingfötter. Usch, redan där tappade jag aptiten! Att jag heller inte kunde avgöra vad som gömde sig i de olika små matknytena gjorde ju inte saken bättre. Den äldsta flickan kollade på mig när jag tackade nej till kycklingfötterna, och frågade undrande, om jag var vegetarian? Vegetarian för jag tackar nej till mina husdjurs fötter? Nej tack! Kinesisk brunch var verkligen ingenting som föll mig i smaken, allt var slajmigt med oidentifierade innehåll. 
Efter min händelserika helg väntar ytterligare en arbetsvecka. Denna verkar bli aningen tyngre än den förra. Lite mer aktiviteter inbokade. Men jag har ju trotts allt kommit till USA där de flesta familjer är fullbokade året om.  

Värmebölja påväg!

Då var min första arbetsvecka gjord. Det har vart en varm dag, 27 grader i skuggan, och enligt väderleksrapporten kommer det bli ännu varmare för var dag. I Kalifornien är det högsommar just nu, så jag anlände i rätt tid:) I morgon ska vi åka inåt inlandet på en dagstripp, och just i inlandet kunde det bli uppemot 39 grader i helgen. Så vi får se om jag överlever. I Bay området blir de dock inte mycket över 30 grader eftersom det ligger vid havet... 
Av tradition äter familjen ute varje fredag, och så även denna. Idag gick vi till en populär thai-restaurang och åt massa smårätter. Det är i stort sett vad som hänt idag. Det ska bli kul imorgon då vi åker inåt inlandet, blir en liten annan vy mot vad jag hittills sätt. 

Shopping i San Francisco

Vilken dag, jag har gått med ett leende på läpparna hela dagen. JAG HAR SHOPPAT INNE I SAN FRANCISCO:D Helt underbart! Vilken stad, en av de mest tätbefolkade städerna i hela USA. Tyvärr med priser som på Manhattan, men det stoppade inte mig. Produkter från Dior, en ipod-touch, en väska från ALDO och avslutningsvis den tredje boken av Stephenie Meyer ”Eclipse”. Så där gick jag med alla shoppingkassar i ena handen och en- häng med nu; is-latte, fat free med jordgubbsextrakt, i andra.

Efter min mycket lyckade shoppingtur hämtade jag upp minstingen på ”Daycare”. Därefter mötte vi upp den äldsta flickan i parken och stannade där för att leka. Det känns som om saker och ting börjar falla på plats nu, barnen börjar få tillit för mig, jag älskar området och speciellt San Francisco. Fick även ett mail från en annan au pair i området som gärna ville träffa mig över en kaffe, och dessutom introducera mig inför hennes vänner. Jag tänkte också anmäla mig till en förening som kallas SWEA, en förening för svenska kvinnor/tjejer i San Francisco. De anordnar bland annat tjejkvällar två gånger i månaden då medlemmar möts upp på någon pub i city för att umgås över en öl/ett glas vin. De tycker jag låter riktigt trevligt. 


Första riktiga arbetsdagen

Min första arbetsdag idag. Efter jag hade skjutsat flickorna till skolan tog jag mig en joggingtur på beachen. Underbart med utsikt mot San Francisco, saknade dock min Ipod som gick sönder under en väldigt regnig löprunda hemma i Sverige. Tänkte köpa en ny på onsdag i San Francisco, planerar nämligen att åka in dit då. Där finns det en väldigt stor Apple-store att besöka:) Ska även utföra lite efterlängtad shopping, så det ser jag fram emot. Nu ska jag snart gå och möta upp den äldsta flickan som slutar skolan, sen ska vi åka till Oakland där hon har en av sina efter-skolan aktiviteter. 


En söndag i sagornas tecken

Nu har jag redan gjort en vecka här in the U.S. Helt otroligt! Idag följde jag med familjen till ”Fairyland”, ett lekland som är uppbyggt på sagornas värld. Jag fick bli barn på nytt och springa runt i piratskepp, Vilda Western och Sagoslott.  Måste säga att det fortfarande är lite roligt:P

Jag och ”värd-mamman” hade även idag ett möte med den som är ansvarig för oss Au pairer i San Francisco Bay området. Så nu har vi alla tre, tillsammans gått igenom alla regler och ansvarsområden som varje part står för.

Imorgon är det min första dag på ”jobbet”, skjutsa barnen till skola och dagis, hämta upp, och sedan köra dem till aktiviteter.  Verkar inte allt för betungande. Det jag är mest rädd för är att köra i den stressiga trafiken, typ tusen olika filer. Men jag antar att jag blir van med det också. Dags för kvällsmat!

Ciao

 


http://www.resdagboken.se/Default.aspx?documentID=3

För att se fler bilder så har jag även en sida på www.resedagboken.se alias; emelyforsberg eller sök direkt på http://www.resdagboken.se/Default.aspx?documentID=3

New York


Bye, Bye Sweden!


Lördag

Idag steg jag upp tidigt för att följa med familjen och handla. Jag tycker sånt är roligt när man kommer till ett främmande land. Det finns så många nya produkter att upptäcka.

Nu på eftermiddagen har jag även vart på en typisk amerikansk skolaktivitet. En picknick som den äldsta flickans skola anordnat. Beroende på skolbarnens efternamn så skulle dem ta med olika typer av mat. Min värdfamilj stod för sallad, så vi tog med en stor cesarsallad. Detta var hur gott och mysigt som helst. Äntligen lite god och hälsosam mat. Jag åt massor av olika sallader och pastasallader mm. Efter maten gick alla familjer ut och lekte med barnen i parken. Även om jag bara är inne på min andra dag, så börjar barnen redan ty sig mer och mer till mig, så det är kul:) Dock får jag nog vara ganska hård med att sätta gränser. Upptäckte den äldsta flickan med en kompis, vara inne på mitt rum och rota igenom mina grejer, bl.a. min sminkväska. Man vill ju ändå ha visst privatliv. Nu ska vi äta kvällsmat. 

See you!


26°C

En ganska varm dag, 26 grader i skuggan och nästan helt stilla. Idag har jag vart och kollat in beachen och ett köpcenter. Från beachen ser man San Francisco och "Golden Gate", inte dumt. Vattnet var också ganska behagligt. Hoppas det bli fint väder i helgen så att man kan bada:) Snart kommer mamman hem och då ska vi plocka upp barnen och eventuellt, om inte barnen är för trötta, åka ut och äta på någon restaurang. 

God morgon Kalifornien!

Igår kom jag äntligen på plats. Inte visste jag att jag skulle få sitta på ett flyg i 6,5 timmar för att komma fram till Kalifornien. Man kan då förstå hur stort USA är. Tidsmässigt ligger New York 6 timmar efter Sverige, medan San Francisco ligger 9 timmar efter.

På flygplatsen möte min värdfamilj upp mig. Jag tror detta kommer bli bra, barnen är urgulliga och mamma verkar snäll. Vi alla var väldigt trötta igår, så det blev drive in, och sen sängen. Tidsskillnaden känns, annars hade jag verkligen inte suttit här och skrivit- klockan halv nio på morgon, på en ledig dag. Då hade jag garanterat sovit.

Igår innan vi gick och la oss kom mamman ner med en husnyckel och bilnycklarna, så att jag idag då ja fått ledigt kan utforska området. Känns väldigt underligt, jag bor i ett främmande hus, har fått en främmande bil och jag känner ingen. Undra vad jag gett mig in på:P  Jag har utsikt från mitt rum till trädgården, och vad är det första jag ser- Jo, en citron hängande utanför mitt fönster. Där står ett träd fullt med mogna citroner. God morgon Kalifornien!


Introduktion i New York

Jag är nu inne på min fjärde dag i USA. Helt underbart hittills. Introduktionen i New York var hur kul som helst. Vi var tre Au pairer som deltog i kursen och vi alla tre delade samma rum. Väldigt trevliga tjejer, en från Tyskland och en från Rumänien. Vi fick väldigt bra kontakt och det är synd att vi var tvungna att skiljas åt redan. Tjejen från Tyskland blir kvar i New York, Brooklyn medan tjejen från Rumänien åkte vidare till Boston. 
Första dagen av introduktionen i New York bestod helt av sightseeing, staden är ofattbart stort, går inte att beskriva med ord. Jag älskar staden och kommer definitivt att återvända. Dag två var inte lika upphetsande, utbildning i CPR och Första hjälpen. Kanske inte så roligt, men väldigt användbart om väl olyckan skulle vara framme. Dag tre, alltså idag, var en fortsättning av gårdagens utbildning. 
Och så till den amerikanska matkulturen.... OMG den är värre än man kan tro! Okej att man har hört talas om det, men man kan verkligen inte ens föreställa sig. Den är förskräcklig! Till frukost: Muffins, våfflor med sirap och jordnötssmör, bagels, crossianter, hamburgar-liknande saker, marmelad osv... Det nyttigaste man kunde hitta på hotellfrukosten, och det var också verkligen det ENDA "hälsosamma"- rostat bröd med philadelfia. Jag hoppas verkligen detta inte fortsätter hos värd-familjen... jag kommer vägra äta denna skräpmat. Den är inte ens god. Smaklös med bara en massa fett och socker. Usch! Det tog verkligen priset när jag skulle dricka mitt goda morgon kaffe med mjölk- och det var sött! Ja men självklart, socker tillsatt i mjölken...
Just nu sitter jag på flygplatsen och väntar på mitt flyg till Kalifornien, ska bli så himla spännande att möta min "familj" för första gången. Dom kommer att möta upp mig på flygplatsen. 
Dags att gå, nära boarding nu!
Ciao

Nu bär det äntligen av

Nu är allt spikat och klart, på måndag åker jag. Mitt äventyr kommer att börja med tre dagars kurs i New York varav den första dagen består av sightseeing. Efter introduktionen kommer jag att flyga vidare till Kalifornien, som är mitt slutmål. 
Mina sista dagar i Sverige kommer att bestå av diverse shopping inför resan och packning:)

RSS 2.0