Gott nytt år!!!!!

Mitt 2010 kommer att inledas i USA, ett minne för livet.  
Idag hade Louise, Malin och jag "taco-kväll" samtidigt som vi planera det sista inför morgondagens fest. Det kommer bli en tre-rätters middag, dekorationer från golv till tak, trevliga människor och avslutningsvis ett "sleep-over" party. Kan ju inte blir en bättre början på det nya året. Helgen kommer därefter fortsätta med diverse trevligheter. 
Gott nytt år!!!! Saknar er där hemma.  

Julen är slut och det är åter vardag

Combat instruktören som så fint förolämpa mig för ett tag sen. Bad idag om ursäkt! Vilken revanch! Efter träningen åkte jag hem för att få i mig lite mat och kaffe. Precis när första tuggan skulle intas, ringer det på dörren- och där står Malin och Louise. Följer med dem ut en sväng i Louises häftiga elbil och åker en sista gång till julgatan. Hem igen- värmer upp maten en tredje gång. Gör ett nytt försök att äta- Mobilen ringer! Malin: Det är slut på batteri i elbilen, vi står på Encinal, kan du komma och hämta oss? Lägger ner gaffeln, som ännu inte rört maten och lämnar huset. Och nej, det blev ingen fjärde uppvärmning av maten, kallt kaffe är gott;) 

Ett låååångt inlägg om min julhelg

Julafton eller christmas eve som man säger här, inleddes med ett besök på värd-mammans jobb inne i San Francisco. Efter att barnen redogjort sina önskelistor för tomten och vi var mätta och belåtna efter brunchen, åkte vi vidare till Sunoma, ”vinlandet” för att träffa resterande familjemedlemmar. Senare på kvällen serverades det kalkon med tillbehör och drickan till det var självklart vin från trakten, men också den traditionella drycken Egg-nog. Det var en klassisk amerikansk middag- först läste morfadern upp en dikt skriven av en förfader. Därefter läste värd-mammans syster, ett stycke ur bibeln och det hela avlutades med en bordsbön. Julklapparna öppnades först på morgonen den 25 december.

 

Utan internet och (egen tv) så blev det ganska långtråkigt, men tur nog hade jag laddat upp med en massa osedda filmer, lap-topen, en bra bok, Ipoden och mobilen. Så det gick ingen nöd på mig. Det enda som jag saknade var en riktig lång sovmorgon. Råkade jag fortfarande sova efter klockan åtta, kom ”den lilla” springande och skriker-  Enemi (för Emely)! It’s morning time. You better get up (med bebisröst) Och reagerade jag inte snabbt nog på det, så gick hennes röst upp i falsett- You better get up! You better get up! Inte nog med det så hoppad hon runt omkring mig så man fick vara rädd för att få en fot i ansiktet.

 

Lite annat smått gott som hände under julhelgen: En av dagarna, gick vi på bio och såg ”The Princess and the frog”. Vi var ute och åt typisk amerikansk mat på en lika typisk restaurang som man ser i filmerna. Såklart satt vi även och drack vin framför brasan varje kväll. En dag blev JAG ombedd att göra upp brasan, och det gjorde mig helt ställd. Hur gör jag nu det?? Självklart har jag sett pappa göra det tusen gånger, men jag har själv aldrig gjort det- mer än att agera assistent. Så utan ett ord tog jag på mig uppgiften och försökte förbrilt att få det att brinna, men utan resultat. Så jag fick helt enkelt krypa till korset och erkänna att jag inte kunde göra upp eld. Det kändes som jag erkände att jag inte kunde blanda ut saft, eller att jag inte visste hur jag skulle få vatten att koka. Men, men, vi har alla våra svagheter.

 

Hur som helst, så var min julhelg helt okej, även om jag föredrar att fira den tillsammans med min familj. Men jag fick en hel bunt julklappar i alla fall: Presentkort på Mayc´s och Sturbucks, smycken, prydnadssaker och en handgjord sjal från Singapore, massa ”spa-produkter”, en kokbok från Hawaii, choklad, kaffe från familjens kaffeodling på Hawaii m m. Sen fick jag ju även jätte fina saker från Sverige, så det tackar jag så mycket för:) Det betyder mycket!

 

 

 


God Jul, mina kära vänner!

Jag önskar er alla en fröjdefull jul! Imorgon ska barnen och jag följa med till värdmammans jobb, på lite julfirande. Tomten kommer, och det bjuds på brunch. Ska bli riktigt trevligt. På eftermiddagen åker vi sedan vidare till morfadern, där vi ska fira jul. Vi kommer vara borta enda tills på måndag, utan internet, hur ska jag överleva:P Här i USA öppnar man inte paketen fören på morgonen den 25, så det kommer bli lite annorlunda mot de svenska jultraditionerna jag är van med. Jag trodde att julfirandet här i USA var väldigt stort, men mitt intryck hittills är att det inte är så mycket mer än att utsmycka husen från golv till tak. Inget adventsfirande, ingen lucia, inget julstök m.m. Det känns mer som en temafest där någon sagt- Nä, nu låtsas vi att det är jul! Vädret hjälper ju inte till något vidare heller. Att utsmycka palmer tycker jag inte känns riktigt rätt… Ikväll måste jag åka till den kända ”julgatan”, det är ett helt kvarter som är juldekorerat. Alla som köper ett hus där, måste skriva under ett kontrakt där de lovar att gå ut för det till 100 procent. God Jul!


En kort notis...

Igår smeds det planer inför Nyår, men glögg, pepparkakor, knäck, lussebullar och födelsedagstårta. En riktig myskväll rent utav. Idag ska jag följa med familjen till Sunoma och lämna av värd-mammans syster hos morfadern.
Om vi kommer hem i tid, skulle det inte sitta helt fel med ett litet biobesök och en fika på Starbucks:) 

En vacker sida av Las Vegas

Det är inte bara "gambling" i Vegas, utan det finns mycket mer. Jag gjorde några filmklipp därifrån som jag har laddat upp på youtube.com så gå gärna in och kolla på nedanstående länk:
http://www.youtube.com/watch?v=1RjD-SGd9yU


...eller sök på emeilyf direkt på youtube.com ni kan också hitta en direkt-länk under "LÄNKAR" som ni finner åt höger, i detta "fönster"

Premiären för filmen Avatar

Igår var jag på premiären för Avatar, hur jag nu hamnade på en sciensfiction film? Men den var förvånansvärt bra, helt okej för en fredagskväll. Mina kompisar däremot tyckte att den var super bra. Jag kan hålla med om att den var väldigt välgjord och bakgrundsmusiken var väldigt fin. Alla som gillar sciensfiction kommer nog gilla denna film. Ett plus är att den även visas i 3D, och det räddade nog mig ifrån att inte somna när klockan slog efter 1 på natten, och filmen var fortfarande inte slut.
Nu har jag gått på en filmpremiär här i USA, så nu kan jag stryka det ifrån "att göra" listan. Det var röda mattan, en liten kör som sjöng, såpbubblor i luften och en trollkarl som underhöll publiken innan filmen började. 

....och så var det tal om Sushi igen!

Ikväll är det Bio som står på agendan, här i mitt amerikanska liv. Självfallet blir det först ett besök på en Sushi restaurang, en ny denna gång. Det finns mycket dålig mat här i USA, men Sushin är allt amerikanarna bättre på än hemma. Tycker man inte om det sedan tidigare, så lär man sig definitivt att tycka om det här. 
Nu ska jag förbereda mig inför kvällen, och ta bilen- som nu är fixad (wohoo) till Clarie.
Ha en bra dag/natt!

Torsdag

Hur kan det alltid vara så att något hindrar en från att komma iväg och träna. Det låter som en dålig ursäkt, men så fort jag blev frisk, gick min bil sönder. Så nu får jag köra runt i min värd-mammas stora van istället, men jag kan fortfarande inte ta mig någonstans om kvällarna, om ingen hämtar mig. Malin var snäll och hämtade mig igår så vi kunde ta en fika på Starbucks i alla fall. 

Idag när jag kom från talpedagogen med den lilla. Hade polisen spärrat av ett helt torg, det krylla av poliser och tv var där. Så jag tänkte genast:
-Måste vart en bomb, ett mord eller liknade. 
Så nyfiken som jag var kollade jag upp det på nätet. Och, det var inte en bomb...., inte heller ett mord i den bemärkelsen... Utan det var en polishund som blivit ihjäl-skjuten av polisen själva, detta efter att hunden attackerat en polisofficer när polisen försökte gripa en 56-årig snattare. Jag som trodde det var ett fall för CSI! Så många poliser för en död hund. Här i USA kan dom verkligen konsten att överdriva. Som den "fulla mannen" som jag såg för ett tag sen. Han blev gripen av polisen och både brandkår och ambulans var på plats. Varför kan dom inte lägga dom krafter på att rensa upp i Oakland istället?
Nä, nu ska jag ta mig en liten "nap" innan jag ska hämta den äldsta flickan.  

Saknar Sverige i juletider

Nu har jag gått och vart irriterad länge nog på maten, så idag gjorde jag lax, potatissallad med citron,dijon och olivolja, och guaccemole till det (såklart hemgjord). Så efter lite combat, en kaffe på starbucks med Malin och Louise, och god mat. Så har jag nu hämtat nya krafter och är fit for fight. Imorgon ska jag lämna in bilen i otäcka Oakland, sen ska jag följa med Louise till IKEA och fylla på förrådet med svenskmat.

Lucia i USA

Det blir inget luciafirande för min del. Mina kompisar däremot, är med i ett luciatåg och går idag omkring och lussar på bland annat IKEA och "Young skandinavian club". Jag kunde tyvärr inte delta i luciatåget eftersom jag åkte till Vegas och roade mig istället för att öva luciasånger;)
Så idag har jag lite söndagsmys för mig själv, med sushi och färska jordgubbar:) Ikväll blir det middag med värd-mammans pappa. 

Birthdayparty

I helgen fyllde den äldsta flickan 9 år. Det firades hela helgen. I fredags gick vi ut och åt på ”Sushi house”, min favorit restaurang här på ön, och idag hade flickan ett övernattningsparty för sina kompisar. Cupcakes (muffins med glasyr) i all ära, men maten då? Pasta med tomatsås är väl då ingen vidare kalasmat, och inte på tal om näringsfattig. Kan man inte vara lite mer kreativ en så? Ja, ja, jag är väl lite besviken för att jag själv tvingades äta det till middag nu ikväll. En lördag kväll! Och jag som trodde det skulle vara kalasmat!

Imorgon ska den äldsta flickan iväg på ett kalas hon med, det kalaset hålls på en isbana i Oakland. Kan nog bli kul. Hoppas dom får bättre mat än här.. Nej, nu ska jag inte vara sån. Men så som jag saknar svenskmat! Jag vill inte äta skinka på smörgåsen som legat i kylskåpet i 3 veckor, och jag ”får inte” frysa den heller, för att det är slöseri av påsar (om jag läser mellan raderna). Vad säger det egentligen om skinkan? Så preparerad och behandlad av allt mellan himmel och gjord så att man inte ens borde ta i den. Detta är bara ett exempel på mat som håller sig i all evighet. 

 

Det som gjorde min dag i dag, var att jag fick ett julkort från Britt-Louise och Urban. Jag har aldrig blivit så glad över ett julkort som jag blev idag. Så det tackar jag så mycket för:) 

Svensk mat vs amerikansk mat- och vinnare är..... SVENSKMAT!!!!!!!

Julklappar att skicka hem- check!

Igår var jag till S.F och shoppa julklappar som jag ska skicka hem. Ja, det blev några paket till mig också- en plånbok från GUESS, 2 nagellack och lite annat smått och gott. Tyvärr pappa, du får ingen julklapp i år. Strumporna tar för stor plats i boxen som jag ska skicka hem...
Det var jätte kallt igår. Så jag var inte överlycklig över att gå till parken med minstingen och putta på en gunga i en timme för att sedan få kramp i armarna. Men det tyckte däremot hon, hon var överlycklig att se parken och hoppade av glädje i det kalla vädret. Precis när jag behövde det som mest, dyker Louise och Malin upp med sina barn. Så då blev det genast mycket roligare. På kvällen åkte vi till Starbuck och drack TE, sen åkte vi hem till Louise och kollade på "Victoria Secrets" fashion show. Dit kom även en fransk tjej, Clarie, som bara bor några "block" ifrån mig. Det är kul att man får möjligheten att lära känna så många nya människor:)

Julshopping

Ur högtalarna spelas det nu "Last Christmas" detta för att komma i lite julstämning innan jag idag ska in till San Francisco för att julshoppa. Jag älskar julen, jag tycker det är bästa högtiden på året. Så mysig med alla tända ljus, doften av varm glögg och pepparkakor, alla paket under granen... 
Planerna för dagen är annars inte så många, ska träffa Malin och Louise ikväll, så får vi se vad vi ska hitta på. Ha en bra dag!

Skandinaviska jultraditioner abroad

Det börjar närma sig jul även här på varmare bredgrader. Men utan snö och kyla är det svårt att föreställa sig en jul. Speciellt med citroner hängande i träden och palmer som blåser med vinden. I lördags var jag på SWEA´s årliga julmarknad i Sant Marys Katedral. SWEA är en organisation för svenska- och svensktalande kvinnor runt om i världen. Lussebullar, glögg och räkmackor har aldrig smakat så gott som det gjorde i lördags. Erfarenheten som ges av ett sådant här äventyr är ovärderlig. Man lär sig att uppskatta saker och ting, på ett helt annat sätt än vad man gjorde tidigare. Bara en sak som säkerheten vi har i Sverige- jag talade med en kvinna idag när jag minglade runt på ett julparty som jag var bjuden på. Hon bodde i Oakland, ett stenkast härifrån, hon berättade att hon brukar ta omvägar till sitt hus om hon ser en polisbil stanna ett annat fordon. För att hon inte säkert vet om människorna till tillhörande fordon ska dra vapen och börja skjuta vilt omkring sig. Kvinnan bodde i ett av dem finare områdena i Oakland och där kände hon sig relativt trygg. Jag personligen, skulle aldrig bosätta mig där.

När jag åkte hem från julmarknaden i lördags var jag tvungen att ta bussen, och den var så full att jag fick stå tryckt mot framrutan. Vilken buss i Sverige skulle tillåta det? Eller som skrammelvagnarna inne i San Francisco, där man håller sig fast på utsidan av tågen. Ja, man kan konstatera att skillnaderna är stora mellan länderna… men jag föredrar nog den svenska säkerheten ändå.

 

Efter SWEA`s julmarknad i lördags åkte jag hem till Louise för att hjälpa till med maten inför det danska julpartyt som jag var bjuden till idag. Så nu har jag gjort danska frikadellar, typ som köttbullar fast en dansk version. Julpartyt var jätte kul, god mat och trevliga människor. Lördagens julmarknad och det danska julpartyt hjälpte till att skapa lite julkänsla till mitt liv, här i Kalifornien. 

Luciatåg
-Många svenskar i San Francisco området

San Francisco

Här är några bilder som jag tog förra veckan:

Underbara stad


Thanksgiving

Eftersom jag tar seden dit jag kommer slog jag till med en riktig Thanksgiving-middag när mina föräldrar var på besök. En hel kalkon med "stuffing", tranbärssås, potatismos och grönsaker. Voila!

SHOPPING

Det har blivit en hel del shopping under den senaste tiden. Man kan inte låta bli när man bor så här. På de senaste shoppingtillfällena har jag inhandlade 1 par jeans från GUESS, 3 par jeans från Levis, 1 skinnjacka från bebe, 1 tröja från Gap, underkläder från Victoria Secret, 1 par läder stövlar från ALDO, 1 blus och ett par höga shorts från Bettie Page (en 50-tals inspirerad affär som endast finns i Las Vegas och Hollywood) och lite småkrams från Forever21. 


En helg med Emma

I helgen hälsa Emma på, en kompis från Växjö som pluggar här i USA. Lördagen tillbringande vi i city och sedan gick vi ut på kvällen. Dagen därefter tog vi natt turen till Alcatraz. Det var första gången jag var där. Det är inte klokt vilken ångest det fängelset framkallade. Trånga mörka celler, och en vy över hela San Francisco, så att man riktigt kände hur friheten på "andra sidan" gled ifrån en. Audioturen var riktigt bra, det var före-detta fångar och fångvakter som delade med sig av sina erfarenheter från Alcatraz.  

Nu är "festen vid grottorna" slut och det har blivit vardag igen. Jag inledde min första dag sedan semestern, med middag och bio med två kompisar. Middagen blev på ett mexikansktställe, och på vitaduken visades New Moon. Äntligen fick jag se filmen jag väntat på i flera månader. Jag vet att det inte var igår den släpptes, men tiden har inte räckt till.
"Studio54" en festlighet vid Växjö Universitet
Från vänster: Jenna, Teresia, Emma och jag

RSS 2.0